Rhodos er kaldt solgudens ø.

Rhodos ligger i ø-gruppen Dodekaneserne, hvor den er den største af øerne.
Der er ca. 130.000 indbyggere med knap halvdelen i selve Rhodos by.

Historien går rigtig langt tilbage. Man har rigtig fod på det fra år 322 før Kristus. Da indgik øerne i Alexander den Stores rige. Rhodos blev en vigtig handelsby først for egypterne og siden for romerne.
Fra 1307 til 1522 herskede Johanitter-ordenens riddere på Rhodos.  De måtte siden flygte til Malta, hvor de blev kaldt Malteser-ordenen. Vi har fra dem Malteserkorset, der pryder flaskerne fra Aalborg.
De kom efter sigende Valdemar Sejr til hjælp i Estland, hvor en ridders flag (med Malteserkorset) smuttede fra ham og blev taget af vinden. Det dalede ned hos Valdemars mænd, som vandt slaget. Det fejrer vi stadig den 15. juni !

Som nævnt, måtte de gode riddere forlade øen i 1522, hvor Soleiman den Mægtige overvandt dem.  Tyrkerne sad så ved magten i næsten 400 år.
Først i 1912 blev de sat på porten, og det klarede italienerne. Disse måtte til gengæld pakke sammen i løbet af 2. verdenskrig. 
I 1948 blev Dodekaneserne endelig forenet med Grækenland igen

Der er så uendelig meget at se på Rhodos. Ridderne har efterladt flere flotte bygningsværker, tyrkerne har været mestre for den gamle bydel og italienerne har opført adskillige kolosser af huse, der kan få én til at undre sig over, hvordan man uddanner arkitekter.

      HOP til side 3